Menu

Hockeyallsvenskan

oddsappar.se | Hockeyallsvenskan
Se mer

Den näst högsta divisionen inom hockey i Sverige, Hockeyallsvenskan, bjuder på utmärkt underhållning. Trots att det inte är den högsta ligan så slår den flera länder på fingrarna när det gäller kvalitet. Många av våra absolut mest framgångsrika hockeyprofiler har spelat i Hockeyallsvenskan och den fungerar idag som en plantskola för flera andra ligor.

I Sverige är hockey på många håll den ultimata underhållningen. Det går snabbt, är hårt och matcherna är intensiva. Spänningen går inte att ta fel på när skridskornas skär stänker upp is och pucken far över isen och mot målet.

Sverige håller även en riktigt hög klass när det kommer till hockey. Vi är en av de nationer som alltid är favoriter till guldstriden i de stora mästerskapen. De största ligorna, ryska KHL och amerikanska NHL, har mängder av spelare som kommer från Sverige och Sverige lyckas också locka hit en del amerikanska och ryska talanger.

Svenska hockeyligan är den högsta divisionen vi har, men där under finns en riktigt intressant liga, nämligen Hockeyallsvenskan. Genom att den allmänna hockeynivån är så hög i Sverige så innebär det att även denna andra division av sporten är riktigt vass.

Det hårda slutspelet i hockeyallsvenskan

Precis som i andra hockeyligor är slutspelet då Hockeyallsvenskan blir som bäst. Gillar man hockey är det den perfekta tiden på året. Oavsett vilket lag man håller på så går det inte att ta miste på stämningen när det är slutspelsmatch. Det är stenhård konkurrens om pallplatserna och möjligheten att ta sig vidare till den högsta divisionen.

Kvartfinalerna spelas enligt modellen bäst av fem. I fyra olika kvartsfinaler gör åtta olika lag upp om vilka fyra som går vidare. Inom varje kvartfinal spelas fem matcher mellan de två lagen. Det lag som vinner flest matcher går vidare till semifinal.

I semifinalerna är det ännu hårdare konkurrens. Nu gäller det att vinna flest av de sju matcher som varje lag spelar. De som förlorar får åka hem, men de som vinner är vidare till final. Även finalen avgörs genom att det spelas som mest sju matcher. Den som vinner fyra matcher går vinnande hem med äran och pokalen!

Den stora skillnaden är ekonomin

Vad som främst skiljer Hockeyallsvenskan och SHL är de ekonomiska förutsättningarna. I SHL är dels bidragen från Idrottsförbundet högre, men även reklamintäkterna är betydligt högre. Detta spelar givetvis en stor roll i vilka spelare man kan köpa och vad och hur mycket man kan lägga på olika saker.

Samtidigt skapar det ett incitament bland lagen i Hockeyallsvenskan. De vet att om de kämpar och tar sig vidare så de flyttas upp en division. Då kommer även de kunna ta del av dessa högre bidrag och intäkter. En morot att göra sitt bästa, med andra ord.

Systemet med de två divisionerna gynnar dock båda ligorna. Att lag varje säsong flyttas upp eller ned mellan divisionerna ger två vitala ligor. De klassiska SHL-lagen är ibland i Hockeyallsvenskan ett par säsonger och spelar. Det höjer kvaliteten även för de lag som ligger i den lägre delen av ligan.

Sport när den är som vassast

Det är alltid givande att titta på riktigt duktiga idrottsmän som utför den sport de är experter på. Hockeyallsvenskan bjuder på flera matcher per vecka under säsong med hockey i världsklass. Precis som med annan sport så är det något extra att gå på en live-match. Att vara en del av publiken som gemensamt hejar fram sitt lag.

Oavsett om man har en plats längs långsidan eller står i klacken så är man en del av den stämning som är en så stor del av sportupplevelsen.

Gammal tradition

I Sverige har man spelat någon form av hockey sedan 1890-talet, även om den hockey som spelades då var närmare dagens bandy. Dock har liknande spel på is funnits sen den fornnordiska tiden. Den moderna hockeyn brukar sägas ha kommit till Sverige 1912 i samband med att vi fick en plats i det internationella ishockeyförbundet.

Hockey har aldrig varit en sport endast för de bästa ligorna i Sverige. Så länge sporten har utövats har det funnit klubbar för amatörer på olika nivå. Det är en folksport som både utförs i organiserade föreningar och ute på exempelvis frusna sjöar och spolade fotbollsplaner.

Hockeyn konkurrerade länge med bandyn om den stora vintersporten för lag, men hockeyn gick vinnande ur striden och dominerar idag.

Hockeyallsvenskan anno 2005

En andra division i hockey har vi haft länge, men det var inte förrän 2005 som den fick namnet Hockeyallsvenskan. Idag spelas ligan som så att varje lag möter varandra fyra gånger per säsong. Två gånger på hemmaplan, två på borta plan. Det ger totalt 52 matcher som ska spelas av varje lag innan det är dags för slutspel.

Vid varje match delas det ut poäng som i slutänden avgör vilka lag som går vidare till slutspelsmatcherna. Tre poäng delas ut till det lag som vunnit vid full tid, två poäng delas ut om man vinner efter förlängning. Om ett lag förlorar på övertid får man ett poäng. I övriga scenarion får ett förlorande lag noll poäng.

Långa hockeymatcher

Matcherna i seriespelet avgörs med straffar om en vinnare inte finns vid fulltid. I slutspelet så kan straffar vid fulltid inte sättas in, istället blir det förlängningar fram till dess att en vinnare står klar. En nackdel med detta är att om det handlar om två lag som är någorlunda jämbördiga så kan matcherna också bli väldigt långa. Något som tär på spelarna.

Som vi tittade på tidigare å spelas en lång rad matcher i kvarts- och semifinalerna, men även i den slutgiltiga finalen. De långa matcherna kan då bli avgörande om en spelare orkar igenom hela finalsystemet.

De längsta matcherna på hög nivå i Sverige har legat runt två timmar, alltså den dubbla utsatta matchtiden. Den längsta spelade Leksand mot Färjestad 1997. Semifinalerna mellan de två lagen det året är riktiga klassiker och väl värda att läsa mer om.

Slutligen kan vi konstatera att även om det inte är den absolut högsta ligan så är det en tuff division som kräver sina toppspelare. Något som ger underhållning värd pengarna!

oddsappar.se | Hockeyallsvenskan

Cookies hjälper oss att ge dig bästa möjliga upplevelse på oddsappar.se. Genom att trycka på OK samtycker du till användningen av kakor.

Acceptera Läs mer