Menu

Allsvenskan

oddsappar.se | Allsvenskan
Se mer

Allsvenskan har varit en otroligt viktig del av svensk fotboll sen 1924. Det är den högsta nationella ligan och drömmen för varje lag att vinna. Att däremot hamna sist i Allsvenskan innebär nedflyttning till Superettan, en mardröm. Oavsett hur det går är det stor prestige i att spela i Allsvenskan.

1924 instiftades Allsvenskan, eller Storserien som den kallades då. Det dröjde dock ett par år, till 1930, innan serien fick status som svenska mästerskap. Genom åren har många klubbar kommit och gått. Vissa av de klubbar som var givna under en period har idag ingen chans att spela i högsta serien.

I dagens Allsvenska system spelar 16 lag och gör upp om Lennart Johansson-pokal, det pris som delas ut till den som tar hem vinsten. Serien spelades idag som så att man får poäng för varje match som spelas, beroende på hur det går. En vinst ger tre poäng, att spela oavgjort ger en poäng, att förlora ger inga poäng alls.

Det är alltså inte en turnering där man slås ut om man förlorar en match, det är totalpoängen i slutet av säsongen som avgör hur man placerar sig. Med andra ord spelas inget slutspel och vinnaren kan vara klar trots att det är ett par matcher kvar.

Malmös dominans i Allsvenskan

Under de senaste 10 åren står ett lag ut i jämförelse med de andra. Det är Malmö FF som, sedan 2010, vunnit Allsvenskan sex gånger. Malmö har därmed även haft möjlighet att spela ute i Europa och på det sättet skapat en stor kassa. Detta har lett till att Malmö FF idag är den rikaste klubben i Sverige.

Men det handlar inte bara om pengar. Det finns mängder av skickliga spelare i Allsvenskan, många med bakgrund i olika Europeiska klubbar och andra som är på väg till dessa klubbar.

Allsvenskan – 30 omgångar

Allsvenskan spelas i 30 omgångar. Varje lag spelar under säsongen 30 matcher och alla lag spelar 15 bortamatcher och 15 hemmamatcher. Ett upplägg som ger en så balanserad och rättvis fördelning som möjligt.

Antalet omgångar har förändrats genom åren. Det har spelats fler än idag men även färre. Den nuvarande formen har serien haft sedan 2008 då antalet lag utökades från 14 till 16.

Allsvenskan skiljer sig från många andra länder på det sättet att säsongen börjar i april och slutar i november. Det vanligaste i Europa är att man sätter i gång i samband med sensommaren/hösten och avslutar framåt sen vår. En anledning till att Sverige valt att ha vår-höstspel är att klimatet i Sverige inte är så tillåtande som det är längre ner i Europa.

Under vintermånaderna kan det vara barmark i söder men längre uppåt norr är det nästan garanterat snö. Som det ser ut i dag spelas en del av säsongens avslutande matcher i snöfall. Men att förlägga säsongen på ett annat sätt hade gett ett stort antal matcher som hade spelats i kyla och med snö. Det är knappast ultimata villkor för utövandet av fotboll.

Att spela på Allsvenskan

Som det ser ut i dagsläget finns det flera möjligheter att spela på Allsvenskan. De flesta företag som håller på med sportbetting har en rad olika spel relaterade till serien. Dels spel på resultat men även andra varianter. Exempelvis på hur många mål det blir, antalet kort som delas ut och givetvis på vem som vinner serien.

För att se Allsvenskan på tv behöver man, för de flesta matcher, köpa ett abonnemang hos det företag som för närvarande har rättigheterna. Just nu är det Discovery som visar matcherna och man behöver alltså ha deras kanaler för att ta del av dem. Dock sänds undantagsvis vissa matcher på kanaler som ofta finns i det kanalutbud man får via sin digitalbox eller kabeltv.

Stora publiksiffror tidvis

Publiksiffrorna har genom åren varierat. Under senare delen av 2010-talet har snittet legat strax under 10 000. Det är då räknat på alla matcher. Både de på de stora arenorna och de på de mindre idrottplatserna.

Dessa siffror är dock lägre än toppåren på 50-talet. Under dess senare hälft lågt publiksnittet på över 12 000 per match, med en toppnotering 1959 då 13 369 personer i snitt besökte varje match.

Att gå på match

Att gå på en Allsvenskmatch är en upplevelse. Dels får man se den bästa fotbollen som erbjuds i vårt land. Men även att få stå i publiken, vara en del av en större grupp med samma förhoppningar, är en speciell upplevelse.

Alla lag har sina supportrar. De flesta lagens supportrar är väldigt engagerade i sitt lag och supporterkulturen är stark i dag. Tillsammans hjälper man till att lyfta sitt lag, det är av en anledning som publiken brukar kallas den 12e spelaren. Detta då en stark publik kan få ett lag att ge ännu lite mer, att bli mer motiverade att vinna.

Supporterklubbarna anordnar även utsmyckning av spelplatsen och har egna hejaramsor. De står för en stor del av stämningen före, under och efter matchen spelas.

Målet efter Allsvenskan

Att vinna Allsvenskan eller att komma på en bra plats är prestigefyllt i sig. Det ger en bättre position när man ska förhandla sponsorkontrakt och det ger en extra skärpa när det handlar om att värva nya spelare. Men där finns något mer som hägrar.

Det lag som vinner Allsvenskan får spela kvalmatcher mot andra Europeiska lag för att nå till Champions League. De två lag som placerar sig på andra och tredje plats får göra det samma men med målet att få spela i Europa League. Att ta sig vidare till dessa turneringar innebär ett lyft ekonomiskt och ger en höjd status.

Att vara ett lag som tar sig vidare från kvalspelet till gruppspelet är få förunnat, men det är inte omöjligt. För de lag som kommer så långt innebär det en respekt som de annars inte fått. Men att överhuvudtaget spela Europamatcher är ett bra skyltfönster mot andra lag där det kan finnas spelare som man gärna värvar.

I slutänden är Allsvenskan en spännande liga som bjuder på hög underhållning. Ingen annan sport kan konkurrera med den i Sverige.

oddsappar.se | Allsvenskan

Cookies hjälper oss att ge dig bästa möjliga upplevelse på oddsappar.se. Genom att trycka på OK samtycker du till användningen av kakor.

Acceptera Läs mer